01 Temmuz İş Güvenliğinde Yine Yeni Yeniden

Geçen sene yaşanan "01 Temmuz kazasından sonra" bu yıl Türkiye'nin tüm illerinde faaliyet gösteren iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sağlayan osgb 'ler bu yıl Temmuz ayına daha temkinli yaklaşıyor.

1 Temmuz 2016 tarihinde 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun geçici 4. maddesinde belirtilen ve yaklaşık olarak 1 milyondan fazla işyerini etkileyen iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin Az Tehlikeli ve 50 den az çalışan işyerlerine uygulanması maddesi ilk olarak Temmuz 2015 te ertelemeye uğramış, Temmuz 2016 da da iş güvenliği yasasının ilgili maddeleri 2. kez ertelenmişti. Temmuz 2017 nin yaklaşması ile bir çok ulusal gazetede yine haberler yayılmaya başlandı, en son sabah gazetesinin haberinde "İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 2020'ye ertelendi" başlığıyla yayınlanan haber'de artık İş Güvenliği Hizmetlerini ilgilendiren geçici 4. madde'nin 2020 'ye ertelendiğini belirtiliyor.

Daha önce zeytin tasarısı diye adlandırılan ve zeytin alanlarının imara açılması ile ilgili hazırlanan kanun tasarısına monte edilen Az Tehlikeli sektörde 50 'den az çalışanı olan işletmelerde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alma zorunluluğu 2020'ye ertelenmesi hususu kamuoyunda zeytin alanları ile ilgili yoğun muhalefet ile karşılaşmasından sonra Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'na eklendi.

Gelişmeler gösteriyor ki bu kanun öyle yada böyle yürürlüğe girecek ve 30 Haziran 2014 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen kanun gerçekleştirilecek bu değişiklikle tam 6 yıl sonrasına atılmış ve kanun içeriği ile de oynanmış olacak.

Daha önce 50 den az çalışanı olan tüm işyerlerini kapsayan kanun, Temmuz 2016 yılında yapılan düzenleme ile bu sayı 50 den az 10 dan çok çalışanı olan işyerlerini kapsayacağı belirtildi.

10 dan az çalışanı olan iş yerlerinde iş güvenliği uzmanlığı hizmetlerini işveren Anadolu üniversitesinden alacağı bir sertifika ile (250 tl ücret ile) yapabileceği maddesi iş güvenliğinde hayatımıza girdi.

Son gelinen noktada 10 dan az çalışanı olan işverenlere verilen hak 50 den az çalışanı olan işyerlerine de verilme olasılığını gündeme getirmiş oldu, eğer iş güvenliğini ilgilendiren tasarı bu hali ile çıkacak olursa Artık geçici 4. maddedeki durum ortadan kalkmış olacak ertelemelerle bu güne kadar getirilen bu gecikme 50 den az çalışanı olan işyerlerinde tamamen rafa kalkmış olacaktır.

Bu gün iş güvenliği uzmanlarının işyerlerinde Ne yapıyor? sorusunu sormadan önce Devlet iş güvenliği uzmanlarının çalışma alanı ile ilgili Ne yapıyor? sorusuna cevap bulması gerekiyor, bu gün TMG Danışmanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği yada osgb lerden daha yeni bir oluşum olmasına rağmen e devlet üzerinden firma eksikliklerini kurumlara bildirebiliyor olmasına rağmen. Hali hazırda iş güvenliği uzmanları tespit öneri defteri (işverene eksikliklerini bildiren tebliğ defteri) ni karakalemle doldurmaya, hatta bazen yazılmasına engel olunması durumları ile karşılaşırken, iş güvenliği uzmanlarına ne yapıyorsunuz ki hak talep ediyorsunuz demenin haksızlık olacağını görmek gerekiyor.

Bu ertelemelerle ilgili sivil toplum örgütlerinin çoğunda etkinlikler, paneller düzenlendi, ertelemenin iş sağlığı ve güvenliğinin güvenirliliğine ve dinamiklerine zarar getireceği bu panellerde vurgulandı, umarım artık devlet işverene duyduğu samimiyeti çalışanlara ve emekçi paydaşlarada sunmaya gayret eder.

1 Temmuz 'a 18 gün var görüştüğüm bazı arkadaşlarımız ertelemenin olmayacağını söylüyor, ancak ben yinede devletin ve TOBB 'un TÜSİAD' ın ısrarla istediği yani işverenlerin ısrarla istediği ertelemenin olacağını öngörüyor ve itibarsızlaştırılmaya çalışılan İş Güvenliği Profesyönelleri ile birlikte üzülüyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Reçete gönderim Hatası DOK_0027 Hatası

WORD KİTAP YAZMA

Outlook Giden Kutusundaki Mail silinmiyor