Çalışanların İsg eğitimleri hakkında bir soru ve yanıtı

Bugün Akşam saatlerinde daha önce isgdem eğitim kurumunda bizden iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almış olan malzeme mühendisi bir arkadaşımız facebook üzerinden bur soru sormuştu sorduğu soru bizlerin (osgb aracılığıyla yada ferdi olarak isg hizmeti sunan) biz iş güvenliği uzmanlarını ilgilendirdiği için blogumda konuyla ilgili bir yazı kaleme almayı istedim. Faydası olması dileklerimle

Soru : Asıl işveren Balıkesir Osgb firmalarından anlaştığı bir osgb ile tam süreli B sınıfı bir iş güvenliği uzmanını işyerinde istihdam ediyor, Asıl işverenin sahibi olduğu iş çok tehlikeli sınıfta bir işletme (bir üst sınıfa bakabilmek süreleri uzatıldığı için B sınıfı iş güvenliği uzmanı 01 Ocak 2020 ye kadar Çok Tehlikeli sınıftaki işyerlerine bakabiliyor.) İşletmede Badınçlı kap imalatı yapılıyor. İş Güvenliği uzmanı (Asıl işveren Teknik Bilgi ve Uzmanlık gerektiren ve Asıl işe bağımlı olmaksızın işin bir bölümünü alt işverenin işçilerine gördürüyor) işletmeye Günlük çalışmak için gelen alt işverenin işçilerinden

  • isg eğitimlerini aldıklarını gösteren belge
  • sgk girişi yapıldığını gösteren belge
  • Yüksekte çalışma yapacaklarsa yüksekte çalışabilir sağlık raporu,
  • Yüksekte Çalışma eğitimi aldığını kanıtlayan belgeleri istiyor


İş Güvenliği uzmanı zaman zaman işletmede kullanılan basınçlı kapların periyodik kontrol firmaları çalışanları yada üretilen basınçlı kapların imalat kontrolünü yapan tse yetkililerinden de aynı evrakları vermesini istiyor,

Ayrıca üretimi tamamlanan basınçlı kapıların kamyon yada tır a yüklenerek (büyüklüğüne göre vinçte kullanılıyor) taşınmasından sorumlu olarak gönderilen Mühendislerden de aynı evrakları istiyor.

Sorun yöneticiler iş güvenliği uzmanına neden bunların zorunlu olduğuna dair yönetmelik ve kanundan maddelerle izahının yapılmasını istiyor. Yada bunların imalat işlerinde çalışanlardan alınmasının normal, ancak kontrol ve yükleme amacıyla işletmenin üretim alanına giren kişilerden alınmasının gerek olmadığını (tse den görevli gelen kişilerin belge ibraz etmek istememesi sebebiyle patrona danismalari aslında sorunun çıkmasına neden oluyor.) belirterek arkadaşlardan bu evrakları istememesi gerektiğini söylüyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında bu evrakların herkesten istenebileceğine yada neler istenebileceği ile ilgili bilgilere nereden ulaşabiliriz

Sorun genel olarak çoğu zaman hepimizin karşısına çıkabiliyor. Bursa ve çevre illerinde (Yalova, İzmit, İstanbul Gebze) Bursa, manisa, tekirdağ osgb şubelerimiz aracılığıyla verdiğimiz isg hizmetlerinde aynı sorunla karşılaşıyoruz.

Yukarıda anlattığım olayda İş güvenliği uzmanı doğru olanı yapıyor yani iş yerine dışarıdan iş görmek için gelen kişiden gerekli işleri yapmaya ehil olduğunu gösteren belgeleri istiyor, iş yerinin genel tehlikelerini anlaması için varsa isg eğitimi ile ilgili sertifikalarını, yoksa eğitimi vermek durumunda olduğunu belirtiyor.

Neden ? Her Çalışana İSG Eğitimi vermemiz gerekli mi, yada işletmeye dışarıdan herkes giremez mi ?

Üretim alanları hariç, tehlikenin bulunmadığı alanlarda normal şartlarda ziyaretçi kapsamında iş yerimizin genel tehlikelerinin yazılı bulunduğu isg yönünden ziyaretçiler için oluşturulmuş sözleşme ve ziyaretçi kartları ile işletmemize ziyaretçileri alabiliriz. Ancak bu kişiler ister kontrol ister yükleme olsun işletmede üretime ait üretimle ilgili bir iş yapacaklar ve tehlikeli alanlara giriş yapacak ve çalışacaklar sa yukarıda ki minimum evrakları talep etmemiz gerekiyor.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu diyor ki isg eğitimi almamış hiç bir kimse iş yerinde çalışamaz yine aynı kanununa dayanılarak çıkarılan Çalışanların İsg egitimlerinin usul ve esasları hakkındaki yönetmelikte olması gereken eğitim standartlarını açıklıyor.

Yine Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği maddelerini incelediğimizde seviye farkı bulunan alanlarda yapılan çalışma yüksekte çalışma sayılır diyor ve bu alanlarda yüksekte çalışma kuralları uygulanır diyor, Yüksekte Çalışma ile ilgili bu kişi Yüksekte çalışabilir sağlık raporu olmasi gerekli yine Yüksekte çalışma eğitimini de almış olması gerekli bu işleri alt işveren tarafından gönderildiği diğer işyerlerinde yerine getirecekse elbette asıl işveren e de bu belgeyi ibraz etmek zorunda bu kişi yükleme işlerini yapacaksa o zamanda periyodik kontrollerle ilgili (iş ekipmanlarının kullanımında isg yönetmeliği hükümlerine göre hareket ederek) kullandığı vincin periyodik kontrolü yanılmış mı uygun mu bunları belirten periyodik kontrol raporlarının yetkilendirilmiş kuruluş tarafından alındığını belgelemek zorundadır yine vinci kullanan operatöründe bu işi yapmaya ehil olduğunu belirten operatörlük belgesinin de asıl işverene ibraz edilmesi zorunludur.

İster osgb aracılığı ile ister ferdi olarak isg hizmetlerini sunarken ne yazık ki çoğu işletmede bu sorunları yaşıyoruz, bunun önüne geçilmesi için biz iş güvenliği uzmanlarının yada osgb yöneticilerinin yanında işverenin de aslında konuya ilgiyle yaklaşması gerekiyor çünkü kaza yaşanana kadar bana bir şey olmaz diyen çalışan arkadaşlarımız kaza olduğunda neden bana söylemedin  ben bilmiyordum diyebiliyor.

Bursa'da hizmet verdiğimiz bir alışveriş merkezinde 2-3 yıl önce yaşanan bir olay
"Müşteri saat 21:55 gibi kapanmaya başlayan avm den çıkmak için çıkışa ilerlyor ayağı bira dışarı sarkan kabloya dikkatsizligi sonucu takılarak düşüyor avm çalışanları ve güvenlik amiri kazalı müşterinin yanına gidiyor hemen araç ayarlıyorlar eşim yanımda değil ben iyiyim hastaneye gitmeyeceğim diyor, Kazalı müşteriyi evine bırakıyorlar.

Sabah aynı kişi eşiyle gelip ben akşam bir iş kazası yaşadım ayağım çok kötü ağrıyor akşam hastaneye gittim ayağım ciddi derecede incinmiş, sizden şikayetçi olacağım (aramızda bu meseleyi halletmezsek) diyor.

Şimdi burada mağdur müşteri mi?,  işveren mi? normalde ne yapılması gerekliydi hemen bir iş kazası raporunun tutulması riskin gözden geçirilerek tekrar yaşanmaması için uygun önlemlerin alınması ve yaşanan olayın risk degerlendirmesine aktarılarak risk değerlerdirmesinin yinelenmesi, yine kazalanan müşterinin derhal hastaneye götürülerek olayın kayıt altına alınması sağlanmalıydı.

Böylelikle işveren korunmuş olacaktı. Ama çoğu zaman işveren yada çalışanın faydasına istediğimiz çalışmalarla önlemler almaya çalışan bizleri, ya çok bilmişlik yaptığımız yargısıyla yada hiç bir şey bilmediğimiz yaftasıyla karşılaşabiliyoruz. Buna benzer başka örnek olaylarda var .
Umarım onları da sonraki yazılarımda aktarmış olurum, bugün hizmet verdiğimiz yada tanıdığımız işletmelerde osgb firmalarının sundukları hizmetlerle ilgili öyle şeyler duyuyoruz ki, mesleği yapmaktaki kararlılığımız bunları duyunca tam anlamıyla hezeyana uğruyor, hangi işi yaparsak yapalım, lütfen saygı göstererek yapalım, unutmayın biz iş güvenliği uzmanları, sundukları hizmetlerle gerçekten çalışanların canlarını, işverenlerin mallarını korumaya gayret eden ve önemli bir iş yapan (hayat kurtarmak) meslek mensupları olduğumuzu unutmayalım.

Hepinize kazasız günler diliyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Reçete gönderim Hatası DOK_0027 Hatası

WORD KİTAP YAZMA

Outlook Giden Kutusundaki Mail silinmiyor