İş Güvenliği Uzmanları Firmalarda Ne Yapar Ne Yapamaz?
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi çalışanları ve bireysel olarak bu işi yapan ve Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği sektörüne gönül bağlayan meslekdaşlar hepinize merhabalar,
Zaman zaman denetimler sonucu İSG Klasöründe bulunması gereken evraklarla ilgili çeşitli bursa da çalıştığım osgb firmalarında Bakanlık tarafından yapılan denetlemelerde osgb arşivinde bulunması gereken evraklarla ilgili çeşitli bilgiler oluyordu, 2013 yılında osgb arşivinde bulunması gereken evraklar arasında 5- 6 kalem bulunuyordu bunlardan en önemlisi elbette Risk Değerlendirmesi, Acil Durum Eylem Planı, Eğitim Katılım Formları, Yıllık Eğitim ve Çalışma Planları, Yıllık Değerlendirme Raporu ve isgkatip Sözleşmesi, bu günlerde yapılacak denetimlerde ise klasörlerimize yeni evrakların dahil olması muhtemel bunlardan bazıları işletme makine envanterinin bulunduğu periyodik kontrol raporları, ortam ölçümleri, çalışma tutanakları, Acil Durum eylem planı içine firmanın acil durum eylem planı krokisi (kroki üzerinde ise acil çıkış kapıları, acil toplanma noktaları çıkış kapıları, yangın söndürücüler, yangın butonları, yangın dolapları acil kaçış yolları işaretlenmiş olması gerekmektedir.) vb. gibi diğer dökümanlarda artık osgb arşivlerimizde yer almaya başlayacak.
İş güvenliği uzmanı arkadaşlarımızın osgb arşivlerinde tutulması gereken dökümanlardaki artış sonucu takibini kolaylaştırmak amacıyla klasörlerinde renkli ayraçlarla ayırması klasör düzeni açısından kolaylık sağlayacaktır.
Osgb arşivlerindeki dosyalarda düzenleme işleminden sonra aslında her bir firma klasörü için bir rapor hazırlamak yine eksiklikleri takip etmek adına bizlerin işlerini daha rahat takip etmemizi sağlayacaktır.
Bu konu ile ilgili sayfamı takip etmeye devam ederseniz sonraki yazılarımda çalışanlarınızın İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerini, İlkyardım eğitimlerini, dilerseniz periyodik kontrol zamanlarını, kendinizin çok kolay ve ücretsiz bir şekilde takip etmenizi sağlayacak bazı özelliklerden bahsedeceğim. Hemde tek bir araç kullanarak burada saydığım tüm özellikler için Google Takvimi kullanmamız yeterli, Nasıl yapacağımız ile ilgili sayfamı takipte kalmanızı öneririm.
Sitemi Takip etmek için Tıklayın (Açılan Sayfada Mail adresinizi yazın altındaki güvenlik kodunu yazın ve Complete butonuna tıklayın. Mail adresinizi açıp gelen onay mailini tıklayın bu kadar :) )
2012 Haziran ayında ortaya çıkan yeni yasa ile birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinde artarak giden hizmet ağacı her geçen gün genişlemekte ve gelişerek ilerlemektedir.
Asıl hizmetler kapsamında olan İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri, Çalışana özel eğitimler (Kimyasallarla Çalışma, İSG Kurul Eğitimleri, Risk Değerlendirmesi Ekibi Eğitimleri, Çalışan Temsilcisi Eğitimleri vb.)
Bu hizmetlerin yanında artık ülke genelinde bir çok osgb kurdukları diğer şirketleri ile İlkyardım Eğitimleri hizmetleri, Ortam Ölçümü hizmetleri (bunlarda kendi arasında Termal Konfor, Aydınlatma, Toz Ölçümü, Gürültü Ölçümü gibi alanlara ayrılmaktadır.) Periyodik Kontrol hizmetleri, Yetkili personel tarafından verilmesi gereken eğitim hizmetlerini (bunlarda kendi arasında yine Yüksekte Çalışma, Patlayıcı ortamda çalışma, Tehlikeli Atıklarla çalışma, Yangın -Arama Kurtarma ve Tahliye Tatbikatı eğitimleri vb) sunmaktadırlar.
Bu eğitimler sonrasında bir çok osgb aslında asıl yapması gereken işleri takip etmekte zorlanabiliyor, ne yazık ki sektörde iş güvenliği uzmanlığı ikinci bir iş gibi görülüyor. Nitelikli ve kaliteli bir alan olmasına rağmen bu yozlaşmanın önüne geçilemezse biz sektör çalışanlarını ilerleyen zamanlarda zor günler bekliyor diyebilirim.
Toplumda genel kanı olduğu için söylemekten çekinmemek gerekli diye hissediyorum. Bu gün hizmet vermeye gittiğimiz firmaların çoğunda işverenlerin farkında olmaması sebebiyle biz iş güvenliği uzmanları sanki işlerini bölen, işlerini yapmaya yardımcı olmak değilde işlerini aksatan insanlar olarak görülüyoruz, bu nedenle de iş veren bazen bizlere küçük bir masa bazen tabure gösterip burada işlerinizi halledin, yada çok yoğunum daha sonra gelin diyebiliyor.
Sektör olarak işverenler hep şundan yakınıyor yani ne yapıyorsunuz ki? Bir ülkede yaşıyorsunuz ve bu ülkenin kanunları ile yönetiliyorsunuz elbetteki biz sektör çalışanları da iş verenin Devlet tarafından çıkarılan kanunlara uygunluğunu sağlamaya çalışıyoruz, örnek olması hasebiyle söylüyorum Muhasebe departmanını da ilk zamanlar işverenler aynı mantıkta görüyordu yani ne iş yapıyorsunuz ki diyorlardı diğerlerini tenzih ederek bazı işletmelerde dinozorlar halen mevcut yani halen Muhasebe departmanlarına evet siz oturuyorsunuz diyen kişiler var ama bu gün genel bir meslek olma sürecine gelene kadar aynı sorunları muhasebe sektörü de yaşamıştır.
Ben bu tecrübe sebebiyle iş güvenliği uzmanlığı ve osgb kültürünün de ilerleyen yıllarda düzeleceğini ve hak ettiği değeri görebileceğini umuyorum.
İş Güvenliği Uzmanları iş yerlerine gittiklerinde Öncelikle Çalışan Temsilcileri, ve Risk Değerlendirmesi ekiplerini oluşturduktan sonra (Eğer kişi sayısı 50 kişiyi geçiyorsa mutlaka İSG Kurulu Ekiplerinide oluşturmalılar) bu kişilere bu ekiplerin neler yapması gerektiği hakkında eğitimlerini verirler. Sonrasında işletme, yada şantiye alanında en önemli noktaları içerecek şekilde (bunlar maddi kayıp veya yaralanma, ölüm tehlikeleri olabilir) Risk değerlendirmesini oluştururlar, oluşturulan risk değerlendirmesini mail ortamında risk değerlendirmesi ekipleri ile paylaşarak (özellikle iş yeri hekimi) ilave etmek istedikleri hususlar hakkında bilgi almak ve atlanmış olan konuları risk değerlendirmesine eklemek gerekmektedir.
Yukarıdaki tavsiyelerin ötesinde sektör yeni ve gelişmeye açık olduğu için her geçen gün yeni sorunlarla karşılaşmaya devam edeceğiz, ancak bu sorunları birlikte aşabileceğimizi düşünüyoruz.
Birlik demişken, Şu an iki firma ile birlikte yürüttüğümüz her hafta beraber oynadığımız küçük bir osgb ligimiz var şu an için sadece bursa'da bu ligi devam ettirmeye çalışıyoruz, sende bize katılmak ve iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli yada osgb nizde çalışan arkadaşlarınızdan kurulu takımınızla bize katılmak isterseniz Bursa osgb ligi halı saha maçları :) :) yazımı okuyabilir başvurmak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler