Çay Demleme için püf noktası
Merhaba arkadaşlar!

Türk milleti olarak sohbetin en büyük ve en eski dostlarından biri olan "Çay" milletimizin gönlünde ki yeri kadar dilinde damağında da ayrı bir yere sahip bilindiği gibi çay bahane olur gönül, dostun muhabbetini ister Çaysa bahane sohbet akşamlarının değişmez içeceği kültürümüze şekil vermiş yaşamımızın uzun bir müddet içinde yer almış. Akşam yenince yemekler hemen akabinde demlenen çay o klasik ince belli bardaklarda tepsinin içinde şöyle cam gibi ışıl ışıl oldu mu değmeyin keyfimize...



Çayı benim gibi gönülden seven kardeşlerimize,sohbetinizde çayınızda tatlı olsun inşallah...
başka bir sitede bulduğum çay demleme için bulduğum yeni bir yazıyı aynı başlık altında yayınlıyorus
Her çayın demleme süresi farklı olmaktadır. Bununla beraber ülkemizde kullanılmakta olan fermante siyah çaylar için ideal süre 5 dakikadır.
İyi bir çay demlemek için gerekli olan üç nokta: çay, çay takımı ve su... Çay ne denli iyiyse, sert ve kireçli suya karşı o denli hassas bir tepki gösterir. Stephan Reimertz, 'Çayın Kültür Tarihi' adlı kitabında dördüncü unsur olarak havayı da ekliyor.
Çay demliğinin metal olmaması ve deterjanla yıkanmaması gerekir. Demlik; toprak, porselen ya da cam olabilir.
Gümüş bir çaydanlık kullanıyorsanız bunun içinin porselen olmasına özen gösterin. Çayı sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutun.
Kavanozda saklayın ancak uzun süre bekletmeden taze iken tüketin. Çayı asla bekletilmiş suyla demlemeyin. Aksine mineraller açısından zengin bir suyla çok güzel çay demleyebilirsiniz. 10 saniye gibi kısa bir zamanda kaynayan su ile çayınızı demleyin.
Kaynayıp soğumuş suyu tekrar kaynatarak çay demlemeyin. Demliği önceden ısıtın, çünkü su dökülürken demlik öyle ısı kaybeder ki, çayı çay yapan reaksiyon gerçekleşmez.
Uzmanlar 100 ml su için 2 gr çay öneriyorlar.
Her çayın demleme süresi farklı olmakla birlikte ülkemizde kullanılan fermante siyah çaylar için ideal süre 5 dakika.
Çay Demleme Püf Noktası için birkaç video eklememiz sanırım yerinde olacaktır.
video da görüntülenen isim Avhan Çay demlemek için bahsettiği en önemli noktalar ise şunlar;
"Çayın demleneceği demlik kuru tutulmalı. Çay suyu kaynarken kuru çay demliğe dökülmeli. Çay hiçbir şekilde yıkanmamalı. İyice kaynayan su, kuru çayın üzerine tek bir noktadan ve yavaş dökülmeli. Çayın demlendiği demliğin ibriği buharın kaçmaması için tıkanmalı. Çay suyu, kaynatıldıktan sonra bir süre dinlendirilmeli."
başka bir sitede bulduğum çay demleme için bulduğum yeni bir yazıyı aynı başlık altında yayınlıyorus
İyi bir çay demlemem için püf noktaları
Her çayın demleme süresi farklı olmaktadır. Bununla beraber ülkemizde kullanılmakta olan fermante siyah çaylar için ideal süre 5 dakikadır.
İyi bir çay demlemek için gerekli olan üç nokta: çay, çay takımı ve su... Çay ne denli iyiyse, sert ve kireçli suya karşı o denli hassas bir tepki gösterir. Stephan Reimertz, 'Çayın Kültür Tarihi' adlı kitabında dördüncü unsur olarak havayı da ekliyor.
Çay demliğinin metal olmaması ve deterjanla yıkanmaması gerekir. Demlik; toprak, porselen ya da cam olabilir.
Gümüş bir çaydanlık kullanıyorsanız bunun içinin porselen olmasına özen gösterin. Çayı sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutun.
Kavanozda saklayın ancak uzun süre bekletmeden taze iken tüketin. Çayı asla bekletilmiş suyla demlemeyin. Aksine mineraller açısından zengin bir suyla çok güzel çay demleyebilirsiniz. 10 saniye gibi kısa bir zamanda kaynayan su ile çayınızı demleyin.
Kaynayıp soğumuş suyu tekrar kaynatarak çay demlemeyin. Demliği önceden ısıtın, çünkü su dökülürken demlik öyle ısı kaybeder ki, çayı çay yapan reaksiyon gerçekleşmez.
Uzmanlar 100 ml su için 2 gr çay öneriyorlar.
Her çayın demleme süresi farklı olmakla birlikte ülkemizde kullanılan fermante siyah çaylar için ideal süre 5 dakika.
Çay Demleme Püf Noktası için birkaç video eklememiz sanırım yerinde olacaktır.
video da görüntülenen isim Avhan Çay demlemek için bahsettiği en önemli noktalar ise şunlar;
"Çayın demleneceği demlik kuru tutulmalı. Çay suyu kaynarken kuru çay demliğe dökülmeli. Çay hiçbir şekilde yıkanmamalı. İyice kaynayan su, kuru çayın üzerine tek bir noktadan ve yavaş dökülmeli. Çayın demlendiği demliğin ibriği buharın kaçmaması için tıkanmalı. Çay suyu, kaynatıldıktan sonra bir süre dinlendirilmeli."
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler