Mollafenari Mahallesi Resimleri




Blogun açılış amacı doğrultusunda mahallemiz hakkında genel sorunlarımıza daha önceki yazılarımızda değinmiştik bundan sonrasında ise (ara ara yine sorunlara dönmek kaidesine bağlı kalarak) site içeriğini güncel tutmak ve Mollafenari Mahallesi (Bursa Osmangazi) 'nin hem tanıtımını yapmak hemde sitemize gelen ziyaretçilere yardımcı olabilmek amacıyla güncel ve faydalı bilgiler paylaşmaya gayret göstereceğiz. Bugün pencereden dışarı bakıp Bursa'nın bir kez daha ayaklarımızın altına serilen rengarenk bir kilime benzeyen düzenli düzensiz Bursa'ya has bir görüntü olan ve her sabah bu manzaraya uyandığım o güzel kareleri sizlere aktarmam gerektiğini düşündüm dini, manevi değerlerinin yanında insanın madden göz ruhaniyetine manen ruhların karanlık ücra köşelerne parıl parıl doğan manzarasıyla Uludağ'ı bir Ulucami 'si bir ekranda (bir çift gözde) sığdıran bir yer Mollafenari Mahallesi (Mahallemiz) evet kışın epey bir zahmet çektiğimiz oluyor, Kışları İzlanda AB gelen nemli hava sebebiyle Bursa ovasına düşen yağmurlar burada (aynı sibirya YB yada Balkanlardan gelen YB etkisi gibi) dağların eteklerinde kurulu olan bu mozaik misali mahallemize kar yağışı olarak düşüyor.

Yazın bu sıcak günlerinde bazen üşüdüğümüzü söylesem abartmış olmam çünkü rakım olarak Bursa Ovasından tahmini 400 metre yükseklikte bulunan mahallemizde ovaya nazaran 2, bazen 3 derece sıcaklık farkı oluşuyor ve geceleri bu fark muazzam derecede hissediliyor. Mollafenari Mahallesinde ki bir çok evde çatı yerine balkon ekseriyetli olarak bulunmasına rağmen muhakkak asma balkon evlerin ön cephelerinde (kuzey bölümleri) bulunuyor yapılıyor. Normalde kuzey cephelerine odalarda geniş camlara yer vermek daha güzel görüntülere mahal versede (Fransız balkon) civarımızda bu yapıyı uygulayan mahalle sakinlerinin olmaması sebebiyle tercih edilen bir uygulama olmamıştır. Burada ki evlere geniş pencereli cam yaptığınızda (en azından bir odasına -kuzey bölümlerine yine- Bursayı çayınızı yudumlarken seyretme şansına sahip olabilirsiniz. Aynı güzelliği elbette balkonlarınızda da yaşama şansımız olmasına karşın kışın o bembeyaz gelini Bursa ovasını evlerinizde sıcacık sobanız yanarken izlemeniz elbette müthiş bir zevk olacaktır.

Mahalle bölgesel etnik yapı olarak Dağ yöresi olarak bahsettiğimiz (Keles, Orhaneli ilçeleri) bölgelerin değişik köylerinden (Dedeler Köyü, Karesi Köyü, Yağcılar Köyü Kızıl Köy, Kirazlı yayla köyü,) halk ile birlikte yine Laz (Trabzon civarı) Gürcü, Yozgat ahalisi (Mollafenari Mahallesi üst kısımlarında) Kürt Kökenli vaandaşlarımızında aralarında bulunduğu bir yapıdan oluşmaktadır. Kaçak yapılaşma yasak olması ve didik didik aranmasına karşılık halen bu yapıların malesef yükselmesi mahalle sakinlerini düşündürüyor.

Mahallemizde dini ve maneviyat yönünden Osmanlının ilk şeyhülislamlarından Mollafenari Hazretlerinin (Camii ve Türbesi) Somuncu Baba ve Bursa Evliyalarının pir'i olan Üftade Hazretlerinin Tekke dergah zaviye vede çilehanesi bulunmaktadır. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı'nın büyük çabalarıyla Restore edilen vede Mahalle imamının (ilk katkıyı yapmıştır.) çabalarıyla yenilenmesi tamamlanmaya başlayan bu güzide mekan Mahallemize apayrı bir güzellik katmakta ve değerini bir kat daha arttırmaktadır. Yine yakın zamanda Bursa Valisi Sn. Şahabettin Harputlunun gayret ve talimatları ile düzenlenen ve restore edilen Mollafenari Camii'de bölgenin manevi zenginliklerinden birinin Mahallemize ve Mahalle halkımıza öncelikli olarak sonrasında Bursalı hemşehrilerimize kazandırılmış bir kültür mirasıdır.

Resimlerden (aşağıda eklenmiş) göreceğiniz üzere Bursa'nın dört bir yanını rahatlıkla göreceğiniz bu şirin mahallemizde ister bir manevi tur gezisi isterseniz bir manzara yada fotoğrafçılık gezisi düzenleyebilir şehrin bunalan ve betonlardan daralan güzelliklerini saklayan tekdüzeliğinden çıkıp resmin büyük kısmına tepeden bakabilirsiniz.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Reçete gönderim Hatası DOK_0027 Hatası

WORD KİTAP YAZMA

Outlook Giden Kutusundaki Mail silinmiyor