Nedir Bu Kütüphane Otomasyon Programı ?

Başlık isyan eder gibi oldu biliyorum. Ancak yaklaşık iki gündür bu kütüphane otomasyon programı ile uğraşıyorum. Bu yüzden deli gibi google aramaları yapıyorum. kütüphane otomasyon programı indir , kütüphane otomasyon programı nasıl yapılır , kütüphane otomasyon programı , kütüphane yazılımı , kütüphanecilik forumları bu ve bunun gibi onlarca arama terimi vasıtasıyla bırkalıyorum google search barını ...
Kah bir csharp sitesinde buluyorum kendimi meslekte öğrenci tezi hazırlamak için uğraşan şeyma bacının çırpınışlarını okuyorum. Kah bir kütüphane hemde akademik bir örgütün sitesinde ( ÜNAK ) buluyorum kendini toplantıların ve adını bile duyduğumda tüylerimi diken diken eden Uluslarası Kataloglama birimi olan MARC 21 'in karmaşık yapısıyla haşroluyorum tekrar tekrar ... :)
Kütüphanecilik diye bir lisans bölümünün olduğunu görüyorum ve buranın MYO biriminin de Bilgi ve Belge Yöneticiliği olduğunu öğrendim forumlarda ve yine google yardımıyla, Türkiyede ki kütüphane sayısını araştırmadım ancak Belediyelere bağlı olduğunu bildiğim için Bknz. Bursa Şehir Kütüphanesi buralarda çalışmak için sadece üniversitenin bitmesinin yetmeyeceği hissi uyanıyor içimde ve birden bire benimle aynı kaderi paylaşan ( Yerel Yönetimler Mezunlarının Çileleri ) diğer sektör yoldaşlarımın kütüphaneciler olduğu cevabı yıldırım gibi çakıyor beynime ...
Kitaplarla uğraşmak güzel iş dersleride öyle aman aman sıkıcı değil bölüm genel anlamda sosyal bilimler alanı ile alakalı olduğu için sosyoloji, tarih ve psikoloji, kütüphaneciliğin tarihi, okul kütüphaneleri, halk kütüphaneleri, kataloglama (MARC 21)  ve sınıflama kütüphane mevzuatı, çocuk edebiyat,ı bilgisayar dersleri okuluyor. Bu bölüm tabi yeni bir meslek alanı oluşturmakla kalmamış yan sanayilerini de kütüphane otomasyon programı ve uluslarası kataloglama birimi olan MARC 21 standartlarını bilen insanlara bir vasıf kazandırmış yada vasıflarını üst seviyeye taşımıştır. Örn.: Kamil ÇÖMLEKÇİ 
Bu yan sanayinin şuanda ki bacasız sanayi konumunda bulunan kütüphane otomasyon programları ile ilgili ise piyasada 3 tane büyük türk firması bulunuyor.
Milas | Kütüphane Otomasyon Sistemi ; Milas Kütüphane Programı incelediğim programlar içerisinde en makul ve sade gözüken programlardan biri MARC 21 kodlamaya imkan sağlaması ve bu karmaşık sistemleri basit bir arayüzle son kullanıcıya sunması sanırım onu yordam ve bilis sistemlerinden ayırıyor. Bunu söylerken diğer firmaları kötüleyici bir ima yüklemiyorum bu yüzden yanlış anlaşılmasın. Ancak Yordam Programını demosunu indirip bilgisayarıma kurduğumda kitap ekleme ve silme ile ilgili çok fazla detay olması ve bununla ilgili bir yardım menüsünün bulunmaması insanın içini korkutuyor. Konuyla ilgili kendilerinide mail ile bilgilendireceğim. Milas | Kütüphane Programında ise milasweb yaptığı yazılımın kullanımı hakkında 85 sayfalık bir kullanım klavuzu hazırlamış her nekadar vermekte biraz çekinceli davranmış olsalarda kendilerine anlayış gösteriyorum. Kopya içeriğin gırla  dolaştığı memleketimizde insanlar fikirlerinin çalınmasından korkuyor. 



Bu bilgiyle beraber yukarıda da programa ait küçük bir ekran görüntüsü verelim ( Milasweb internet adresinden alınmıştır.)
Milas Kütüphane Otomasyon Sistemi hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıda ki iletişim bilgileri vasıtasıyla iletşime geçebilir deneyimlerinizi sizde benimle paylaşabilirsiniz.







Ankara - Merkez
Mikrobeta Elektronik ve Bilgisayar Ltd. Şti.
Çevre Sok 8A/6 06680 Çankaya/Ankara TÜRKİYE
Tel: +90 312 467 56 70 - GSM: +90 533 747 86 68 - FAX: +90 312 467 56 51
Web: http://www.milasweb.com - http://www.mikrobeta.com.tr

Yordam Kütüphane Programı'da yine arşivleme uzmanı diğer bir Türk yazılım firması filemaker tabanlı bir kütüphane yönetim programı sunuyor kullanıcılarına yordam isminin verilmesi sebebini de yine kendi siteleri üzerinden Programın exe haline dönüştürülmesi yerine kodların açık olarak verildiği ve programa kullanıcının bağımlı kalmayıp istediği şekilde esnek bir yapıda değiştirilebilmesi kolaylığının sağlandığından bahsediyorlar. Bu arad çok sağlam bir referans listesine sahipler :) Bkz. Yordam Kütüphane Programı Referans Listesi yani adamlar hakedip emek verip yapmışlar sayfada gördüğünüz logo sahiplerine tüm işlemlerini. Listede ismini görmemiş olmama rağmen yordam programını kullandığını anladığım. Bursa Şehir Kütüphaneside sanırım programdan memnunki web arayüzünde yordam firmasına ait logoyu linkini silmiş olsada resmini bırakmış Bknz. Bursa Şehir Kütüphanesi Kütüphane Programı 
Yordam Kütüphane Otomasyon Programı hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıda ki iletişim bilgilerini kullanabilirsiniz.









Rıhtım Caddesi Uzun Hafız Sokak No: 9 Kadıköy / İstanbul
Tel : 0216 347 71 18 - 347 71 19 Fax : 0216 347 71 10
E-Posta : yordam@yordam.com

Bilis Hakkında da program denemelerinden sonra tecrübelerimi paylaşacağım şimdilik aktaracaklarım bunlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Reçete gönderim Hatası DOK_0027 Hatası

WORD KİTAP YAZMA

Outlook Giden Kutusundaki Mail silinmiyor