İşe Giriş Sağlık Raporu

 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Madde 15 Sağlık Gözetimi başlığı sebebiyle işverenler, iş yerinde çalışan kişilerin çalışma ortamı içerisinde maruz kalabilecekleri sağlık risklerini tespit edebilmek amacıyla sağlık muayenesi, yani sağlık raporu yaptırmak / aldırmak zorundadır.

Hemen Ara 05512545638

İlgili Kanun’a göre;

Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır:

  • 1) İşe girişlerinde.
  • 2) İş değişikliğinde.
  • 3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde.
  • 4) İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla.

İşe Giriş Sağlık Raporu Hangi İşlerde Zorunludur?

Aslında hangi işe girerse girsin, çalışan için sağlık raporunun aldırılması zorunludur. Yukarıdaki kanun maddelerinde görüleceği üzere sağlık raporunun alınma zorunluluğu olmayan bir sektör yok. Bu nedenle çalışanlar ilk işe girdiklerinde, iş değiştirmesi halinde, iş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle işten uzaklaşma sonrasında işe dönüşlerinde taleplerine istinaden İşe giriş sağlık raporu almak / aldırma zorunluluğu bulunmaktadır. Çalışanın işbaşı yapma aşamasında çalışanların çalıştırılacakları işe uygunlukları tespiti, çalışacakları işle ilgili riskler göz önüne alınarak gözlemlenmektedir. Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerde çalışmak isteyen çalışanlar sağlık raporu almadan işe başlatılması yasaktır.

İşe Giriş Sağlık Raporu için Hangi Tetkikler yaptırılmalı?

İşbaşı yapacak personeller için bir başka soru ise, çalışanlarınızın işe giriş sağlık raporu için hangi tetkiklerin yaptırmasının zorunlu olduğu, bu konuyla ilgili yine aynı kanun uyarınca sağlık tetkiklerinin çeşidine işin gerekleri göz önüne alınarak, işyeri hekimi tarafından belirlenir. Yani Gürültülü bir işletmede çalışan için Odyometri yani işitme testi büyük bir zorunluluk iken, soğuk alanlarda dış ortamlarda çalışacaklar için hemogram yani tam kan sayımı ölçümü önem arz etmektedir.

Soruya yanıt olacak biçimde genel olarak işletmelerde aşağıdaki tetkikler sağlık raporu için yeterli olmaktadır.

Yukarıda sayılan testler en azami olup, işin gereklerine göre işyeri hekiminin taleplerine bu tetkikler arttırılabilir. Sağlık Tetkiklerinin gerçekleşmesi, sonuçlarının çıkmasından sonra İşyeri Hekimi tarafından bu sonuçlar incelenir, yapılan fiziki muayene sonrasında İşe Giriş sağlık raporu hazırlanmaktadır. İşe giriş işlemlerinde İK birimi tarafından ilgili firmanın işyeri hekimi tarafından hazırlanan sağlık tetkikleri listesi istendiği için bir rapor şeklinde talep edilen tetkikler, verilen tetkik tablosunda bulunmaktadır. Yinede yapılacak tetkikler hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, aşağıdaki butona tıklayıp, yada buton üzerindeki telefon numarasını aramak suretiyle bilgi alabilirsiniz.


Bursa İşe Giriş Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

İlgili Kanun gereği, sağlık raporu işyeri hekimi tarafından verilmektedir. İşe giriş sağlık raporundaki tetkik ve tahliller ise bakanlık tarafından ruhsatlı ve yetkili laboratuvarları içerisinde bulunan çözüm ortaklarımız tarafından yapılarak İş başvurusu gerçekleştiren işyerinin kayıtlı olduğu işyeri hekiminden alınmaktadır. Sağlık raporlarındaki karışıklığın giderilmesi amacıyla kanunda bir düzenlemeye gidilmiş, bu sebeple sağlık raporlarının işyeri hekimlerinden alınması gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Reçete gönderim Hatası DOK_0027 Hatası

WORD KİTAP YAZMA

Outlook Giden Kutusundaki Mail silinmiyor