Yangın Riskleri Bakımından Bir İnceleme: Elektronik Cihazlar

Gelişen teknoloji ile birlikte evlerimizde, yada Ellerimizde taşıdığımız bombalar, her geçen gün işletmelerimizi ve hayatlarımızı tehdit etmeye devam ediyor.

Cihazınızın Yangına Karşı Kontrolör Sistemine Sahip mi?

Özellikle Iphone ve Samsung amiral gemi telefonlarında geçtiğimiz yıl yaşanan patlama, yanma sorunları1 aslına kullandığımız bu elektronik cihazlara karşı ön yargılı olmamız için yeterli bir sebep gibi görünüyor...

Yangın sadece telefondan mı çıkar?


Yukarıdaki başlıkta paylaştığım eski tarihli bir haber sebebiyle uzun süredir bende yüksek ihtimalle elektrik sistemlerine aşırı yükleme yapacak cihazların, yangın çıkarabileceğini, yada telefonların taşıdıkları bataryalar sebebiyle yangın ihtimalini arttırdıklarını düşünürdüm, bunlar içinde çözümlerimiz genel geçer bir kural olan Elektrik tesisatlarında ve makinelerde topraklama sistemlerinin çalışır olması, tali panolarda kaçak akım rölelerinin aktif olması ve ana panolarda ise kaçak akım ve yangından koruma rölelerinin varlığının bulunması bu sistemlerin de çalışır halde olması bizleri koruyacak ümidin taşıyordum.

Yangının sebebi bazen bir yazıcı olabilir!


Geçtiğimiz günlerde yaşadığım bir olay bu konuya daha farklı bakmama sebep oldu gece sıralarında (kameralardan izlediğimiz bir olayda) Zebra Marka bir barkod yazıcı alev alev yanmaya başlıyor (kablo kısmında sıcaklık sebebiyle bir erime vardı, makinenin iç parçalarında alevlenme oluyor) çalışanlar o an ani bir hareketle getirdikleri yangın tüpünü sıkmak yerine yazıcının üstünde durduğu desk ile yanan yazıcı ile birlikte dışarı çıkarak orada söndürücüyü sıkıyorlar. Burada gece çalışan işçilerin farketmesi üzücü bir kazayı ucuz atlatmamıza sadece bir yazıcı hasarıyla atlatmamızı sağladı, ancak bu olay kimsenin olmadığı başka alanlarda olma ihtimali yok sayılacak bir durum değil.

Kablo makaralarını asla sarılı iken prize takmayın!


Yine aynı şekilde yazıcılar gibi yangına başka sebebiyet verecek başka bir etken kullandığınız uzatma kablo araçlarından makaralı sistemlerde sizin için tehdit oluşturabilir, bu ekipmanları kullanırken asla makara üstünde kablo varken prizde tutmayın kabloyu tamamen açtıktan sonra bu ekipmanları kullanmanız sarım üstünde bir enerji ısı oluşturup yangına sebebiyet verebilir.

Bu yukarıda anlattığım iki yangın çeşidinde de sistem üzerinde kaçak akım ve yangından koruma röleleri aktif ve çalışır durumda olmasına rağmen sistemlerin atmaması uzman görüşlerce akımın enerji hattına geçmemesi cihaz üzerinde binen yükü kendisi atamadığı (sigortası çalışmadığı) için yangına sebep olduğu görüşünü dile getiriyorlar Ancak İSG Standartları gereği bunu en iyi uygulayan CE sertifikasyonu da tehlikeyi olmadan yok etmeyi hedefliyor, yangını (fazla gelen akımı) yok etmeyen sistemden atmayan, yada kendisini kapatmayan bir elektronik cihaz bizim için ne kadar güvenli olabilir. Bu konuların çözümü ile ilgili bir araştırma yapıyorum, şu an için hizmet verdiğim yerlerde 1000 m2 den büyük kapalı alanı olan ve kolay yanıcı maddelerin (tahta, kağıt, plastik vb) bulunması durumunda mutlaka yangın söndürme sprinkler sistemi kurulması ile ilgili bilgilendirmeler yapıyorum. Ancak bu durumunda sağlıklı çalışması konusunda ciddi sıkıntılarımız var, yangın dolap ve vana kontrollerini yaparken periyodik kontrolü yapılmış sistemlere bakıyoruz ki ya vana basıncı düzgün basmıyor, yada korozyon sebebiyle dolap kapağı bile açılmıyor.

Binanın Yangına Uygunluk Durum Raporunu Mutlaka Almalıyız!

Bunca olumsuzluğu düşündüğümüz bir ortamda mutlaka Belediyeler tarafından (İtfaiye Daire Başkanlığı) sunulan bir hizmet olan Bina Yangın Uygunluk Durum raporunu alıp elimizi güçlendirmemiz İSG profesyönelleri için önemli etkenlerden biri olarak görülüyor. Yangın olmasını önleyememek ayrı bir sorun olmakla birlikte olması durumunda ortamın kolayca terkedildiği testinin yapılmış ve uygun olduğunu belgelemek birazda olsa önlem seviyesini üste çıkarmamızı sağlayabilir.

Kazasız günler diliyorum.
Dipnotlar

  1. Samsung Aşırı ısınan ve patlayan Note 7 üretimini durdurdu 2016 NTV

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Reçete gönderim Hatası DOK_0027 Hatası

WORD KİTAP YAZMA

Outlook Giden Kutusundaki Mail silinmiyor