İş Güvenliği Erteleme Konusu Hk.
Sitemi takip eden arkadaşlarımız 11 Ocak 2017 tarihinde yazmış olduğum İş Sağlığı Güvenliği Hizmeti sunumunda Osgb 'ler, İş Güvenliği Uzmanları ve İş Yeri hekimleri ile ilgili Sabah gazetesi yazarı Sn. Engin Ardıç 'ın Berber Doktoru yazısı ile ilgili yorumumu görmüş olacaklardır. Okumayanlar şu linke tıklayabilir. Sözüm Ona Engin Bey, İş Yeri Hekimleri ve İş güvenliği uzmanlarını "ti" ye alırken aslında bu ertelemenin bize bir haberini veriyormuş ama biz anlayamamışız!
Berber doktoru yazısıyla ilgili yorumumda da belirtmiştim, Elbettek Engin Bey'in iş sağlığı ve güvenliği konusunun bu kadar yerlere serilmiş durumda görmesinden dolayı böyle bir yazıyı kaleme alması normal. Ancak biz henüz 2012 yılında doğmuş, ya da ortaya çıkmış adına her ne derseniz, yeni bir sektörü avrupanın, ya da dünyanın en önde gelen ülkeleri ile kıyaslayarak onlar iyi biz kötü seçimini yapmamız ferdi yada osgb bünyesinde bu işleri gerçekleştiren osgb sektörü çalışanları ve yöneticilerine büyük haksızlık yapılmış olmuyor mu?
60 yıla yakındır otomotiv sanayisinin kalbinde olmamıza rağmen henüz yerli (%100 yerli diye diye Bakanlarımızın dilinde tüy bitmesine rağmen) otomotiv markamızın, aracımızın olmaması, bizim için utanç verici değil mi? Sözüm ona çok başarılı hani dünyanın bilmem kaçıncı sırasındaki sanayicilerimizin bunu üretemiyor olmasından daha kötü bir sonuçtaymışız gibi sektörün hiç bir işe yaramadığını göstermek için sanki bütün yazarlar ve işverenler gayret gösteriyor havasına giriliyor.
Evet henüz 2012 yılında başlayan Türkiye deki iş sağlığı ve güvenliği sektörü Avrupanın önde gelen ülkelerinde 1800 lü yılların sonunda başlıyordu. Bu nedenle ülkemizde bu denli yeni başlamış bir oluşumu 5 yıl içinde yerle yeksan etmeye kimin hakkı var?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun geçici 4. maddesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde mecliste yapılan görüşmelerde Sanayinin ve Sanayicinin Geliştirilmesi ile ilgili 485 sayılı kanun tasarısında 85 ve 86. maddelerin onaylanması ile artık 50 den az çalışanı olan az tehlikeli işyeri işverenleri basit sorularla ve devam zorunluluğu olmayan eğitim programları ile düzenlenecek sertifika programları ile işyerlerinde isg hizmetini kendileri verebilecekler.
2013 yılından bu yana üniversitelerde açılan iş sağlığı ve güvenliği teknikerliği bölümlerine heyecan ile giren gençlerin, sürekli gelen ertelemeler yüzünden iş bulmalarının da önü tıkanmış oldu, devlet önce bu bölümleri açtı, öğretim görevlileri genç arkadaşlarımıza geleceği parlak bir bölüm olarak lanse etti. Ancak 5 sene içinde gelinen nokta da Az Tehlikeli işletmelerde ihtiyaç olmayacağı için sadece bu alanlarda çalışabilecek C Sınıfı iş Güvenliği uzmanlarının yetişme ve çalışma çabalarının da ortadan kalkması ile sonuçlandı.
Aşağıdaki yazılarımın eleştirel değil de birer öneri, yada tecrübelerimin bir sonucu olarak okunmasının faydalı olacağını düşünüyorum.
İş Güvenliğinin Ertelenmesi hususu her sene 2014 ten bu yana eksiksiz dile getirilirken, İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri hekimi hizmeti sunan osgb lerin yada osgb firmalarında çalışan isg profesyönellerinin yetkileri, parayı iş güvenliği hizmeti, işyeri hekimliği hizmeti alan işyerinden alması bunun sonucunda yaptırım gücünün zayıf olması gibi sorunlarla nedense meclis bu güne kadar meşgul olamadı.
Ancak yaşanan kazalar ve işyerlerindeki yapılan bakanlık teftişleri gösteriyor ki bu gün işyerlerinde iş güvenliği uzmanları çoğu zaman tespit öneri defterine bile yazmakta zorluk çekerken, hatta kimi zaman iş güvenliği uzmanlarının baskı altına alındığına şahit olmamıza rağmen bu konunun halen elektronik ortama neden geçirilmediği sorusu günden güne artarken bu konuyla ilgili neden hiç bir çalışma yapılmıyor demekten insan kendini alamıyor.
İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri bundan sonraki süreçte Tehlikeli ve Çok tehlikeli sektörlerde uygulanmaya devam edecek. Ancaz Az Tehlikeli işletmelerde ise sayının 50 'nin üstünde olması gerekli ki günümüzdeki uygulamalarda da işletmelerin hatırlayacağınız üzere 50 rakamının üstüne çıkmamak için ikinci üçüncü şirketler açtığını bir sağır sultan bilmiyor :) Bu nedenle az tehlikeli işletmelerde bundan sonraki süreçte İş Güvenliği Uzmanı bulundurma zorunluluğu ortadan kalkmış oldu.
Bu nedenle manşetlerde, (tabiki muhalefet kanadında) sürekli geçmiş olsun, iş güvenliği ertelendi mesajlarını yoğun olarak görüyoruz...
Ne diyelim bundan sonraki süreçte iş güvenliği hizmeti ile ilgili yeni düzenlemelerin yolda olacağını düşünüyorum. Çünkü Yetmiş Yedi Bin C sınıfı iş güvenliği uzmanı Az Tehlikeli işletmelerde bu kanunun zorunluluğu sayesinde çalışma sahasını arttıracaktı. (Bir manada SMMM ler gibi bir sektör olmuş olacaktı) Ancak bu gün gelinen noktada C sınıfı iş güvenliği uzmanları Tehlikeli ve Çok tehlikeli sektörlerde hizmet verebilmek için sertifikalarını firmalara kiraya verip 3 sene sonra B sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak sektöre dahil olmayı bekleyecekler gibi görünüyor.
Kazasız günler dilerim.
*Not: Bu günlerde yine kanunun yürürlüğe girmeyeceği, Cumhurbaşkanımızın bu tasarıyı onaylamaması gerektiği hakkında bilgiler geliyor, ancak gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum. Bu nedenle iş güvenliğindeki erteleme hususunu kabullenmemiz bizler için daha kolay olacak gibi görünüyor.
Keywords: iş güvenliği erteleme 2020, iş güvenliği 2020 ye ertelendi mi?, iş güvenliği az tehlikeli işletmelerde 2020 ye ertelendi, iş güvenliği ertelendi 2020
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler