Kapalı Alanlarda Yapılan Çalışmalarda İş Güvenliği - Hamit Kocaman
Kapalı alanlarda sağlık ve güvenlikli çalışmak için bu alanların iyi tanınması gerekmektedir.
Hayatımızın her alanında yaptığımız mesleki çalışmalarda kendine göre değişik riskler mevcuttur. Bazı çalışma alanları diğerlerine göre daha fazla risk teşkil etmektedir. Bir çok çalışan için kapalı alanlar sağlık ve iş güvenliği açısından önemli derece risk oluşturan alanlardır. Bu türden alanların iyi tanınması ve bu yerlere uygun çalışma planının yapılması gerekmektedir. Kapalı alanlarda işin iyi yapılması ile felaket arasında çok ince bir çizgi vardır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl bir çok kişi kapalı alanlarda yapılan çalışmalarda ölmekte ya da ciddi şekilde yaralanmaktadır.Sadece kapalı alanlarda çalışanların kendileri değil, aynı zamanda, uygun eğitime ve ekipmana sahip olmadan bu kişileri kurtarmaya çalışanlarda ölmektedir. Kapalı alanlarda yapılan çalışmalarda ölenlerin % 60’tan fazlasını kurtarma faaliyeti için alana girenler oluşturmaktadır. Bu nedenle nezaretçiler içeride ki çalışanı yaşam hattı, üç ayaklı çekiciler ya da kaldırma araçları kullanarak kurtarmaya çalışmalıdırlar. Bunun dışında ne olursa olsun nezaretçi personel asla kapalı alana girmemelidir. Kapalı alan içerisinde öldürücü tehlikenin devam ettiği varsayılarak , alana yalnızca uygun donanımı olan eğitimli kurtarma personelinin girmesine izin verilmelidir. Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış olan girişleri ve çıkışları kısıtlı olan alanlar, kapalı alan olarak tanımlanmaktadır.
Kapalı Alan Nerelerdir?
- Depolama Tankları
- Tankerler
- Kazanlar
- Basınçlı Kaplar
- Boru Hatları
- Kanalizasyon Tesisleri
- Kuyular
- Kanallar ve Benzeri Yapılar
- Petrol Tankları
- Atık Tankları örnek olarak verilebilir.
Kapalı alanlarda yapılan kaynakta riskli bir işlemdir. Kaynak, bir çok çeşidi olmasına rağmen genel olarak ayrı olan iki metal parçanın yüksek sıcaklığın, oksijenle birlikte bir yanıcı gazın ve tutuşmayı sağlayacak akımın yardımıyla eritilerek birleştirilmesi işlemidir. Kaynağın kapalı alanda yapılması durumunda kaplamalı olan duvarlardan çok tehlikeli olan gazlar yayılabilir. Kaynak işlemi gören malzemeden çıkan gazlara; karbon monoksit, kurşun, civa, çinko , kadmiyum ve berilyum örnek olarak verilebilir. Bu gazlar nedeniyle oluşabilecek hastalıklar geniz yolu, göz, burun, boğaz ve akciğer iritasyonu, akciğer ödemi, amfizem, karın ağrısı ve nefes darlığıdır.
Kapalı alanlarda çalışmalardan mümkün olduğunca çalışanların kaçınması gerekmektedir. Kapalı alanlarda çalışılacaksa öncelikle tehlikeleri ortadan kaldırmak ya da asgariye indirmek için bir güvenlik sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Her türlü güvenlik önlemi alındıktan sonra yine de acil bir durumun ortaya çıkabileceği öngörülerek hazırlanacak acil durum planı olmalıdır. Kapalı alandaki mevcut tehlikelerin belirlenmesi için risk değerlendirmesi yapılmalı, yapılan risk değerlendirmesine göre kapalı alanın yapısına, ilgili risklere ve işe bağlı olarak gerekli önlemler alınmalıdır. Alınan önlemlerin de dâhil olduğu güvenli bir çalışma sistemi oluşturulmalı, geliştirilmeli ve uygulamaya konulmalıdır.
Güvenli Çalışma Sistemi Hangi Başlıklardan Oluşur?
Güvenli bir çalışma sisteminin içinde asgari şu başlıklar yer almalıdır:
- Kişilerin Çalışmaya Uygunluğu
- Kapalı Alana Girmeden Önce Temizlik
- Havalandırmanın Sağlanması
- Kapalı Alanda Gerekli Ölçümlerin Yapılması
- Özel Ekipmanlar ve Işıklandırma
- Solunum Aparatı
- Acil Durum Planları
- Kurtarma Tertibatı
- Alarmın Kontrolü
- Kapalı Ortamda Çalışma İzni
- Kişisel Koruyucu Donanım
Görüldüğü gibi eğer gerekli İş Güvenliği önlemleri alabilirsek kapalı alanlarda güvenle çalışabiliriz.
İş Güvenliği Uzmanı olarak bizlerin görevi her türlü çalışma ortamında meydana gelebilecek bu şekil tehlike ve riskleri görebilmektir. Ülkemizde İş Güvenliği kültürünü yaymak ve çalışanları bu konularda bilinçlendirmek İş Güvenliği Uzmanlarının asil görevidir. Bir ülkenin kalkınmışlığı çalışanlara verilen değer ve yaşanılan iş kazalarının azalması ile ölçülebilir, İş Kazaları azaltılır ve çalışanlar ailelerine ve sevdiklerine sağlıklı bir şekilde giderlerse, bu tüm İş Güvenliği Uzmanlarını mutlu edecektir. 2017 Yılına girmemize sayılı günlerin kaldığı bu günlerde ülke olarak İş Güvenliğini önemser ve önlemler alabilirsek, gelecek günler Ülkemiz için daha güzel ve yaşanabilir olacaktır.
Kaynak: http://www.yonetimakademisi.com.tr/isg-makaleler/kapali-alanlarda-isg.html
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler