Az Tehlikeli Firmalarda İSG Hizmetleri ve Sorunları

Değerli meslekdaşlarım, 6331 sayılı İSG Kanunu 50'den az çalışanı olan az tehlikeli işletmelerde 01 Temmuz 2016 tarihinden itibaren İSG Hizmetlerinin tamamının alınmasını zorunlu kılmıştı, bu zorunlulukları azaltmak amacıylada Anadolu üniversitesinin açmış olduğu İşveren ve İşveren vekillerinin katılacağı İSG Sertifikasını alarak, İş Yeri Hekimliği hizmetleri hariç kalmak üzere Diğer isg hizmetlerinin bir bölümünü bu sertifika ile işyerine verebilmelerini sağlamıştı, ancak altyapı belirlenen sürede tamamlanamayınca, Anadolu üniversitesi tarafından açılan bu sertifikasyon programa çok fazla kişi dahil olmayınca Kanun maddelerinin bazı bölümleri 01.01.2017 tarihine ertelenmişti.

Az Tehlikeli İşyerlerinde hangi işletmeler İSG, OSGB Hizmeti almak zorundadır?

Az tehlikeli sınıfta olupta halen 50 kişinin üzerinde çalışanı bulunan işletmeler 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında olduğu için bu hizmetleri yine almak durumundadır, meslekdaşlarımızla ilgili yaptığımız konularda hep aynı sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz, Örneğin alışveriş merkezlerinde en büyük sorunlardan biri Yasanın Rehberlik hususunda zorunlu kıldığı Eğitimli Acil Durum Ekiplerinin Oluşturulması gerekliliğidir. 

Acil Durum Ekipleri Hangi Birimlerden oluşturulmalı?

Normal şartlarda Acil Durum Ekipleri İş Yerlerinde Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik "Görevlendirilecek Çalışanların Belirlenmesi" Başlığı Madde 11'e göre Arama, Kurtarma, Tahliye ve Yangınla Mücadele Ekiplerini Oluşması gerekmektedir.

Acil Durum Ekiplerinin Eğitimlerini Kimler verebilir?

Acil Durum Ekiplerinin Eğitimi ile ilgili bu işi uzmanın yapmasının önünde bir engel bulunmamaktadır. Ancak Binaların Yangından Korunması Hk. Yönetmelikte geçen 129. madde gereğince bunun itfaiye teşkilatları ile gerçekleştirilecek koordinasyon ile gerçekleştirilebilir, yine iş güvenliği uzmanı arkadaşlarımızdan yangın eğiticisi sertifikasına sahip kişilerde yangın eğitimi ve tatbikatını yapabilmektedirler.
İtfaiye Eğitim Daire Başkanlığı ile yapılan görüşmelerde Eğitim hususunda şu an için işlemler 50 tl lik kişi başı ücretinin ilgili yere yatırılması ve sonrasında randevu alınarak eğitimin alınmasının yeterli olduğu söyleniyor, eğitim sonrasında eğitime katılan personellere bir eğitim katılım formu ve eğitim katılım belgesi düzenleniyor ve yapılan eğitimin fotoğraflarıda ilgili çalışanlara verilerek kanıt olarak dosyaya konuluyor. Az tehlikeli işletmelerde (sayısı 50 den fazla olan) AVM, Hipermarket gibi alanlarda İSG Hizmetlerini sunarken ne yazıkki çalışanların bu hizmetleri alması için ayırması gereken zamanlar kısıtlı olabiliyor, bu da isg yönünden eksikliklerin oluşmasına neden oluyor.

Acil Durum Tatbikat Raporu Kim tarafından yapılmalı?

Acil durum tatbikat raporu yine İş Yerlerinde Acil Durumlar Hk, Yönetmelik Madde 13 Gereğince bu tatbikatı kimin yaptıracağına dahil net bir bilgi yazmamaktadır. Bu nedenle İtfaiye daire başkanlığının kabul etmesi dahilinde itfaiye daire başkanlığına bu tatbikatları ücret karşılığında yaptırabiliriz, ancak burada şöyle bir sorun olacak tatbikat sırasında bulunan itfaiye çalışanları acil durum sırasında işletmede olmayacaklardır, bu nedenle aslında işletmede acil durum tatbikatlarını yaptırırken birim amirleri ve güvenlik amirlerinden yardım alarak acil durum tatbikatlarının yapılması acil durumların daha kolay bir şekilde atlatılmasına katkı sağlayacaktır. Şu an baktığımızda Alışveriş Merkezlerinde günün 16 saati yoğun bir şekilde çalıştığını ve yine az tehlikeli sınıfta yer alan Hotel'lerde 7/24 çalıştığını düşünürsek bu tatbikatların yapılması imkansız gibi görünüyor, AVM lerde durum işe başlama ve bitiş saatlerinden önce/sonra yapılması imkanı var ama hotel'lerde ne yazık ki bu durumda sorun olarak kalmaya devam ediyor.

Acil Durum Kapıları Uygunluğunu nasıl değerlendirmeliyiz?

Şu sıralarda meşhur bir konu nedeniyle (terör, sabotaj) aslında en önemli etkenlerden biri acil çıkış kapıları, şöyle düşünün bir avm'desiniz ve acil bir durum gerçekleşti bu terör eylemi olabilir, yada yangın gibi olağan dışı bir fiziksel olay gerçekleşebilir. İnsan gözü illaki yeşili arayacaktır acil çıkış kapısına koştunuz ve kocaman bir kilitle karşılaştınız, yada önü tamamen kapatılmış çevrilmiş bir alanla köşeye sıkışmış halde kalırsınız, en tehlikeli durumlardan biri de bu aslında, çünkü alışveriş merkezlerine baktığımızda acil durumlarda en güvenli alanı oluşturan acil çıkış kapıları normal zamanlarda en güvensiz alanları oluşturuyor, içerden açılıp dışarıdan açılmaması bu güvenliği ne yazık ki yeterli hale getirmiyor, bir çok avm de hırsızlık tehlikesi sebebiyle acil durum kapıları kilitlenebiliyor yada önlerine konan engeller sebebiyle kullanılmaz hale geliyor. Burada iş güvenliği uzmanlarının yanında iş yerinde çalışan kişilerinde duyarlı olarak bu alanların usulüne uygun şekilde bulundurulmasına katkı koyması gerekmektedir.

İş Güvenliği Uzmanlarına sunulan bir çok sorumluluğun yanında sağlam bir yetkinin eksikliği de her geçen gün aslında gün yüzüne çıkıyor, işletmelerin iş güvenliği hizmetlerine bakışı bir sigorta gibi görmelerinden dolayı eksikliklerin yazılmaması yada yazılmış olanların sadece yapılabilir olanlarla sınırlı kalmasını istemeleri de bundan kaynaklanıyor, devletin değişen İş Sağlığı ve Güvenliği birimleri ile eskide kalan bu sisteminde bir revizyona tabi tutulması gerekmektedir, küçük nüanslarda bulunan eksiklikler ilerleyen zamanlarda büyük sorunlara yol açmaya devam edecektir.

Yine sektörde çalışan iş güvenliği uzmanı meslekdaşlarımıza çalışanları merkez alan çalışmalar yapmalarını öneriyorum, unutmayalım iş yerinde işletmede çalışan mavi yaka çalışanlar bizim gibi insanlar onların konu hakkındaki fikirlerini sürekli sorarak onlardan fikir ve kazanım almaya çalışarak bu isg kültürünü oluşturmamız gerekli yoksa sen baret takmıyorsun, sen yüksekte çalışma kurallarına uymuyorsun, ihtar verme hakkım var, şu tutanağı imzala diyerek o insanları kazanamayız.

Çoğu işletmede mavi yaka çalışanlardan iş güvenliği uzmanı arkadaşlarımızın konuşmaktan bile kaçındığını görüyoruz, bazen fikir bile almak istemiyoruz, benim bilmediğimi sanabilir :S korkusuyla bu konuda cesur olmak ve işin hakkını vermek gerekiyor mevzuata çok hakim olabiliriz, ancak işletme içerisindeki yaşayan tehlikelerden ancak o mavi yaka yada beyaz yaka işletmenin iç müşterisi olan çalışanlar fikir sahibi olabilirler ve onlardan edindiğimiz tecrübelerle kendimizi yenileyebilir, iş güvenliği alanında yeni bir pencere açmış olabiliriz.

Kazasız günler diliyorum.
İSG - Osgb Hizmetleri ile ilgili diğer yazılarıma göz atmak için aşağıdaki kategori linkine tıklayabilirsiniz
OSGB, Türkiye ve Bursada İş Sağlığı ve Güvenliği Firmaları Hakkındaki Yazılarım


keywords, anahtar kelimeler: Osgb Yazıları, az tehlikeli firmalar isg hizmeti, isg hizmeti sorunları, isg firmaları, osgb firmaları, iş güvenliği uzmanlığı hizmeti,

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Reçete gönderim Hatası DOK_0027 Hatası

WORD KİTAP YAZMA

Outlook Giden Kutusundaki Mail silinmiyor