Metal Sektöründe Kaynak İşlerinde İş Güvenliği - Hamit Kocaman

Bursa’da en yoğun iş potansiyeli olan sektörlerin en başında  metal sektörü gelmektedir. Tofaş, Renault , Borusan ve Çoşkunöz  bunların en başında gelen firmalardır. Metal sektöründe en büyük risk alanları ergitme, kaynak ve alevli kesme işlemleridir. Yeni teknoloji ile birlikte fabrikalarda robot sistemleri ve otomasyona geçilmiş olsa da halen çoğu kaynak sistemi insan kaynaklı olarak yapılmaktadır.

Sıcak ve basınç altında metallerin birleştirme işlemine kaynak denir, Kaynak ve kesme işlemi sırasında insan sağlığına zarar verebilecek  gazlar, duman, metal buharı ve metal partiküllerdir. Kaynak sırasında ortaya çıkan duman çalışana ulaşmadan kaynağında yok edilmeli ve ortamdan uzaklaştırılmalıdır, çünkü kaynak dumanı Akciğer, kalp, böbrek ve merkezi sinir sistemini etkiliyebilir. Kaynak dumanında krom, nikel, arsenik, bakır  ve silisyum gibi zehirli maddeler bulunmaktadır.

Kaynak sırasında meydana gelen diğer bir risk elektriktir. Kaynak makinesinin çalışması esnasında elektrik ileten parçalara dokunulmamalıdır, kuru ve izole edilmiş eldivenler kullanılmalıdır. Kaynak akımı taşıyan kablolar insan vücuduna değmemeli  veya sarılmamalıdır. Aşınmış ve kopuk kablosu olan kaynak makinaları kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bir diğer kaynak yöntemi olan Oksijen kaynağı yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Tüpler dik olarak kullanılmalıdır, Tüplerde takılı olan manometrelerin doğru çalışmalı ve muhakkak geri tepme valfi olmalıdır. Tüplerin açma kapaması kesinlikle yağlı ellerle yapılmamalıdır.

Kaynak sırasında ortaya çıkan alev ve ateş ciddi bir yangın riskini de beraberinde getirmektedir. Kaynak işlemi yapılırken muhakkak yanımızda yangın tüpü bulunmalıdır. Kaynak operatörünün yanında yardımcı bir kişinin bulunması ve bir alevlenme meydana gelecekse anında müdahale etmesi gerekmektedir. Basında ve Televizyon haberlerinde kaynak sırasında çıkan yangın haberlerini duymuşsunuzdur, özellikle içinde insanların yoğun olarak bulunduğu otel, hastane ve yurt gibi yerlerde yapılacak kaynak tadilatlarında tüm riskler göz önüne alınarak önlemler alınmalı ve kimsenin zarar görmeden kaynak  işleminin  tamamlanması gerekmektedir.

Her sektörde olduğu gibi metal sektöründe de meydana gelen iş kazalarının çoğunun nedeni çalışanların dikkatsiz ve emniyetsiz çalışmalarından kaynaklanmaktadır. İş güvenliği kuralları çalışanları iş kazalarına karşı korumak ve sağlıklı bir hayat sürmeleri için önemlidir. Bu nedenle tüm çalışanlar firmalarında uyulması gereken İş Güvenliği kurallarını yerine getirmeli ve ülkemizde iş kazalarının azalması için el birliğiyle çalışmalıyız. Biz İş Güvenliği Uzmanları olarak her ne kadar tedbirler alsakta bunları asıl uygulayacak olan çalışanların bunları sahiplenmesi ve uygulaması sonuca ulaşmamız için önem arz etmektedir.

Kazasız ve Sağlıklı Günler Diliyorum.

Hamit Kocaman
Yüksek Teknik Öğretmen (Metal İşleri Öğretmeni)
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Kaynak : http://yonetimakademi.com/makale-detay.php?id=129&mid=218

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Reçete gönderim Hatası DOK_0027 Hatası

WORD KİTAP YAZMA

Outlook Giden Kutusundaki Mail silinmiyor