BURSA İVAZ PAŞA CAMİ - SICACIK BİR ABDEST SUYU

Bugün iş çıkışında her zamanki güzergahtan ilerlerken (Ataevler - Şehreküstü "BursaRay" Durağı) akşam namazını kılmak için cami arıyordum Bursa Ulu Cami'ye gitmek vardı aklımda Bursa'nın en büyük ibadethanesi Bursa ziyaretgahlarından en güzidesi bu fikirle hareket ederken gözüme  "İvazpaşa Camii" takıldı. Bursa Kapalı Çarşı içerisinde ki bu küçük cami yanında esnaf Çay ocağı bulunmakta avlusunda ise bir Osmanlı alışkanlığı şadırvanıyla "Kabe minyatürü" gibi (her ne kadar benzemese de yapısı uhrevi yatı içindir teşbih imiz getirmesin akıllara hata) bugünlerde havalar Bursa'da epey soğuk aklımda abdest alırken yaşayacağım hissiyatı düşlüyor hazırlanıyorum. Soğuk olan havayla birlikte suyunda demir gibi olması gerekli değil mi ? Ancak musluktan çıkan sıcacık su insanın bedeninden önce ruhunu ısıtıyor. Bursa İvazpaşa Cami 'nin içinde de aynı sıcaklık hakim! beş sıralık caminin mimber kısmındaki namaz için ayrılan iç mekan süslü minberi ve oymacılık örnekleri ile dolu hutbesi insanın aklında ejdadın o inancını muhteşem zamanı anımsatıyor, eskimiş moda bağlanmış beyinlerimize aşağıda eklediğim resimlerinden de göreceğiniz gibi bu küçücük cami içinde sıcacık bir hava mevcut. Esnaf çay ocağına sordum merak edip; Bu sıcacık suyu belediyenin sağlayıp sağlamadığı geldi aklıma! Bildiğiniz gibi hem Osmangazi Belediyesi hemde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarihi kültürel miraslarımıza sahip çıkıyor! Mahallemizdeki (Üftade Tekkesi) gibi. Yok hayır diye yanıtladı bu sorumu meğer esnaf karşılıyormuş buranın tüm masraflarında olduğu gibi suyu ısıtan doğalgazında masrafını.
Bursa İvaz Paşa Camii
İçime çok sıcak geldi bu durum yazmak istedim. Bursa'da namaz, Bursa'da abdest bu kadar sıcak, bu kadar mukaddes. Rahman eksik etmesin içimizden sevgisini,merhametini ... 
Bursa İvaz Paşa Cami Şadırvanı
Bursa Kapalı Çarşı içinde Pirinç Hanının hemen karşısında duran, Yeşil Külliyesi mimarı İvaz Paşa tarafından, Sultan II. Murat döneminde inşa edilen Ivazpaşa Cami,




1860 senesinde kagir olarak restorasyonu yapılmış, 1957 senesinde ki yangında tümüyle zarar görmüş. 1967 senesinde ise Kazım Koyuncu isimli hayırsever bir hemşehri tarafından aslına uygun olarak restorasyonu yapılmış, bugün sadece minaresinin şerefe altı ve güneye bakan saçakları orijinalliğini koruyormuş halen, bahsi geçen diğer bölümleri ise restorasyon sonucu yenilenmiş.

7,50 x 15,00 metre boyutlarındadır. Yan yana iki kubbe ile örtülen caminin güney batısında minaresi bulunuyor. Minare, silindirik tuğla gövdeli, tek şerefeli ve basık külahlıdır. İvaz paşa cami 'nin diğer fotoğraflarını ise aşağıda görebilirsiniz.







Bu arada merak edeniniz olursa benim gibi onlar içinde küçük bir not düşelim, ivaz paşa camisinin ısıtma masraflarını diğer ihtiyaçlarını karşılamakta olan çarşı esnafı karşılıyormuş.
"Bursa ivaz paşa camii, ivazpaşa camii bursa hakkında küçük bir cümleti"

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Reçete gönderim Hatası DOK_0027 Hatası

WORD KİTAP YAZMA

Outlook Giden Kutusundaki Mail silinmiyor